0.7 C
Belgrade
28/01/2023
kutak za mlade

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ ЕВРОПСКОГ ЗАВОДА ЗА ПАТЕНТЕ ЗА НАЈБОЉЕ ИНОВАЦИЈЕ

607_20121029150110_drustvo_pisacaУ оквиру прославе 40. годишњице потписивања Конвенције о европском патенту (КЕП), Европски завод за патенте (ЕПО) организује такмичење за најбољу иновацију. Циљ такмичења је да се студентима земаља чланица Европске патентне организације пружи прилика да претраже изузетно богату светску патентну документацију и предложе нове области примене иновација, посебно у секторима зелене технологије и одрживог развоја.
Право учешћа на конкурсу имају студенти факултета у Србији који су старији од 18 година. Учешће је без накнаде.

Учесници су у обавези да дефинишу истраживачки пројекат који има потенцијал за будуће истраживање и развој (R&D) у некој од следећих пет области:
1) Одрживост у производњи хране;
2) Производња и складиштење енергије са становишта заштите животне средине;
3) Управљање отпадом, рециклажа и добијање секундарних сировина из комуналног отпада;
4) Интелигентни транспортни системи и системи за управљање саобраћајем;
5) Smart house технологија (технологија паметних кућа).

Радови треба да садрже:

1. Опис техничког проблема;

2. Представљање тренутно доступног стања технике у предметној области;

3. Општу процена тржишног потенцијала предложеног решења за изабрани технички проблем.

Завод за интелектуалну својину, као национални Завод, од пристиглих пријава изабраће по једног такмичара или такмичарски тим за сваку област технике.

Заинтересовани кандидати треба да доставе своје биографије, односно CV (највише две стране) и кратак приказ пројекта, који треба да садржи наслов, тему, као и опис техничког проблема који тренутно постоји у изабраној области технике са истицањем корисности проналажења решења.

Изабрани такмичари ће бити регистровани за програм учења на даљину «distance learning (DL)» који ће им помоћи да даље развију предложену идеју. Online менторство помоћи ће у разумевању и анализи патентних информација потребних за даље истраживање .

DL програм и пратеће online менторство биће на енглеском језику, док подношење завршног рада може бити на једном од званичних језика ЕПО-а – на енглеском, француском или немачком језику.

Регистрација почиње 14. јануара 2013, док ће резултати селекције бити доступни 15. марта 2013.

Молимо вас да пријаве доставите НАЈКАСНИЈЕ до 1. марта. 2013. године како би Завод пријаве изабраних кандидата благовремено доставио Европском заводу за патенте.

Пријаве са назнаком „за ЕПО такмичење„ можете послати на адресу:

Госпођа Светлана Радосављевић
Завод за интелектуалну својину
Центар за едукацију и информисање
Кнегиње Љубице 5
11000 Београд

или на email: sradosavljevic@zis.gov.rs .

Изабрани такмичар или тим учествоваће у програму учења на даљину (DL програм) чија реализација је планирана од 18. марта до 13. јуна 2013. године.

Након реализације програма DL и Менторства, рок за достављање коначних радова је 13. јул 2013, до 15,00 часова по средњеевропском времену.

Међународни жири бира победнике по областима. Победници ће бити позвани да присуствују церемонији доделе награда у Минхену, 17. октобра 2013. године.

Победнику у свакој од пет категорија биће додељена награда у износу од 5.000 EUR.

Сви такмичари који предају завршни рад биће награђени једногодишњом претплатом на ЕПО професионални алат за претраживање патената, PISE/GPI.

Детаљније о конкурсу можете се информисати на интернет адреси Завода за интелектуалну својину Републике Србије, (/), као и на линку Позив за учешће на ЕПО-вом такмичењу иновација.
Појашњења:

– Конвенција о европском патенту – European Patent Convention, EPC, 5. октобар 1973. Европски завод за патенте је управни орган Европске патентне организације која је основана Конвенцијом о европском патенту
– Република Србија је чланица Европске патентне организације од 1.10.2010.

Slične vesti