15.7 C
Belgrade
25/03/2023
Bosna i Hercegovina drama konkursi za objavljena dela poezija proza region

Позив за предлагање кандидата за „Кочићеву награду“

Завичајно друштво „Змијање“, као официјелни организатор Кочићевог збора, објављује  позив за предлагање кандидата за Кочићеву награду за 2012.

Кочићева награда се додјељује аутору за цјелокупно стваралаштво или за појединачно дјело на српском језику (приповјетке, драмe и поезија) које  – поред неспорних умјетничких вриједности – одликује Кочићевски дух, чистота и пуноћа језика, родољубивост, чврстина и јасноћа става, те афирмација слободе и правде као универзалних вриједности.

Ако се предлаже аутор за појединачно дјело, онда  то дјело мора бити објављено прошле или ове године до истека рока за подношење приједлога.

Награда се састоји од грамате и новчаног износа који сваке године утврђује Организациони одбор Кочићевог збора.

Аутора за Кочићеву награду могу предложити: удружења књижевника, издавачи, библиотеке, образовне и научне институције за област српски језик и књижевност и поједници, уз обавезу да жирију доставе образложен приједог у писаној или електронској форми, са ширим изводима из рецензија и критика, ако је приједлог за цјелокупно стваралаштво, односно три (3) примјерка предложеног дјела и писано образложење, ако је приједлог за једно књижевно дјело.

Рок за подношење предлога је 30. април 2012. године на адресу:

Завичајно друштво „Змијање“, Бања Лука,
Улица Марије Бурсаћ број 3.
78000 Бања Лука,
Република Српска, Босна и Херцеговина.

Одлука жирија биће објављена до 31. јула, а награда уручена на Кочићевом збору на Змијању, у Стричићима, 26. августа 2012. године испред родне куће Петра Кочића.

Предсједник Друштва
Недељко Чубриловић

Slične vesti