6.3 C
Belgrade
23/03/2023
promocije Srbija vesti

ОТВОРЕНА ВРАТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У СУБОТУ 7. МАЈА

Акција „Отворена врата Народног позоришта“, у оквиру које ће моћи да се обиђе и новоосновани Музеј Народног позоришта који је, од отварања 22. новембра, посетило неколико хиљада људи, биће одржана у суботу 7. маја у терминима од 11. и 13. часова. Цена улазнице је 50 динара, а сви заинтересовани могу да се пријаве на билетарници Народног позоришта.

У добро осмишљеној тури кроз зграду театра, посетиоци ће, уз медијатора др Милована Здравковића, сазнати најосновније историјске податке о овом здању културе од националног значаја, упознати се са процесом рада, обићи гардеробе, радионице, позоришни бифе…
– Наш циљ је да публици омогућимо да се на лицу места увери како се стварају позоришне илузије, сценска магија, како се баштини историја театра. Овај модел, организованих обилазака позоришта, постоји у многим значајним театрима, а наша жеља је да се и на овај начин приближимо националним театрима у свету – каже господин Здравковић.

У жељи да се употпуни промоција Народног позоришта, осим већ уобичајених активности и неопходних поступака за организацију манифестације „Отворена врата“, овај догађај ће 7. маја бити обогаћен и промотивним активностима ван зграде Народног позоришта које ће почети у 10,30 испред главног улаза и трајаће до 15 часова. Разводнице, обучене у костиме из фундуса, делиће репертоар, флајере и друге промотивне материјале Народног позоришта и његовог музеја. Дођите да се дружимо!

Акцију, која је први пут одржана у суботу 27. марта прошле године у оквиру пројекта „Дан и ноћ у позоришту“, подржало је чак 99 посто испитаника – показали су резултати анкете која је тим поводом урађена са посетиоцима који су присуствовали обиласку зграде.
У анкети је учествовала 121 особа старосне доби од 16 до 79 година, од којих 65 посто има високу, а остали средњу стручну спрему.
Учесници анкете су набројали представе које су гледали два или више пута, њих двадесетак, а на питање о учесталости посете публике Народном позоришту, 52 процента испитаника навело је да је у претходних месец дана гледало неку од представа са нашег репертоара, 23,04 посто је то урадило у протеклих шест месеци, док је 24,96 процената последњи пут видело неки комад пре више од годину дана.
Међу предлозима учесника анкете, највећи број њих је навео да би било пожељно увођење куповине карата путем интернета, а било је и оних који су уписали да би волели више матине представа, потом могућност испробавања костима…
Било је и бројних коментара, а један од најлепших гласио је: „Народно позориште је увек било симбол овог града, само наставите ту традицију“!

Slične vesti