6.7 C
Belgrade
03/02/2023
rezultati konkursa Srbija

ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА НАГРАДУ „ ДАНКО ПОПОВИЋ “ ЗА 2012. ГОДИНУ

Home_Photo_booksЖири за доделу књижевне награде „Данко Поповић“, у саставу Мирослав Егерић, председник , Александар Јовановић, Радивоје Микић, Саша Миленић и Марко Недић, чланови, детаљно је разматрао прошлогодишњу прозну продукцију савремених српских писаца у жанровима које је неговао Данко Поповић. На завршној седници, одржаној 1. јула 2013. године, критички анализирајући ужи избор кандидата начињен на основу читања преко тридесет предложених књига приповедачког и романескног жанра, жири је једногласно одлучио да награду „Данко Поповић“, коју је установио Фонд “Први српски устанак“ из Аранђеловца, за 2012. годину добије Јован Радуловић за књигу приповедака Сумњива сахрана у издању Српске књижевне задруге из Београда.

Руком поузданог мајстора приче, Јован Радуловић је у књизи Сумњива сахрана потврдио високо место које има међу савременим српским прозним писцима. У његовим новим приповеткама, по мишљењу чланова жирија, на првом месту се огледа прецизно приповедање, с јасном перцепцијом реалног света и са способношћу стварања изразитих ликова и живописних ситуација, чиме се стварно и имагинативно у његовој прози сугестивно преплићу. Мајстор приповедач Радуловић црпе енергију из животног тока у којем се крећу његови ликови, чији идентитет притом трпи снажан притисак конкретних историјских и социјалних околности. У његовим приповеткама посебно је наглашен смисао за језик. То је језик живих људи, а не лексикона

и студија о језику, језик који прераста у вертикалну историју књижевних ликова. Највише помоћу језика сазнајемо ко су они и које и какве су реалне прилике створиле њихове карактере и физиономију. Захваљујући томе, можемо рећи да савремена српска књижевност приповедачком збирком Сумњива сахрана добија на рељефности и обнови својих стваралачких енергија.

Књижевна награда  “Данко Поповић“ биће уручена добнику  г-дину Јовану Радуловићу на манифестацији   „ Разговори под липом “ , 18. августа 2013. године на отвореној сцени у Парку Буковићке бање у Аранђеловцу.

У Аранђеловцу, 01.07. 2013.

 ЖИРИ У САСТАВУ:

Мирослав Егерић, председник,

Александар Јовановић,

 Радивоје Микић,

Саша Миленић,

Марко Недић.

Slične vesti