21.6 C
Belgrade
10/06/2023
pozorište region Srbija

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА О ДОДЕЛИ НУШИЋЕВЕ НАГРАДЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ГЛУМЦУ КОМИЧАРУ ОЛГИ ОДАНОВИЋ, ДРАМСКОЈ УМЕТНИЦИ ИЗ БЕОГРАДА

Жири у саставу Светлана Бојковић, драмска уметница из Београда, предеседница, мр Татјана Лазаревић Милошевић, професор књижевности из Смедерева и Милосав Буца Мирковић, књижевни и позоришни критичар из Београда, на седници одржаној у Београду 10. новембра  2010. године, једногласно је  одлучио  да  признање  НУШИЋЕВА  НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО  ДЕЛО ГЛУМЦУ КОМИЧАРУ додели

ОЛГИ  ОДАНОВИЋ  ШЕКСПИРОВОЈ, СТЕРИЈИНОЈ,НУШИЋЕВОЈ  И  НАШОЈ  ПОЕТЕСИ  ГЛУМЕ

Глума наше поетесе Одановић се готово стално креће у нама као некакав спор калеидоскоп, подстичући  у позадини свести чудесне облике који  се  непрестано губе и појављују, чија је судбина на посебан, окултни начин повезана с афективним покретима нашег ја. И ту би било потребно врло прецизно расветљавање  јер психичке реалности које се  тако назиру у духу постоје обично ван речи, имамо их у покрету, у мигу, у трептају.

Она веома рафинирано спаја примитивна лукавства жене и обичних женских судбина. Све се дешава као да је мисао слична безличној плазми која је у стању да попусти и пред најмање осетљивим заповестима , да опише покрете, да изговори речи било какве, Шекспирове или Нушићеве.

Игра Олге Одановић је као сан на јави. Позориште је  одавно њена слабост и њена судбина, магнетно поље. Остварила је улоге које говоре о великом таленту који траје и за будућа времена.

 

Slične vesti