10 C
Belgrade
06/12/2022
pozorište region Srbija

НУШИЋЕВА СТАТУЕТА РЕДИТЕЉУ за поставке Нушићевих дела и савремено читање старе и нове дрмаске класике, ове године Егону Савину

Фестивал Нушићеви дани у Смедереву основан је 1983. године са циљем да што више, анимира позоришне ствараоце за поставке дела Бранислава Нушића, која су актуелна, и живо уметничко ткиво, како данас тако, и у будућим временима. Од почетка фестивал је устројио само две специфичне награде. Прва и главна награда била је НУШИЋЕВА НАГРАДА-глумцу комичару за животно дело. Временом она је текстуално измењена јер да смо се дословно држали признања за животно дело, многи заслужни уметници не би за живота понели награду. Животна граница је померена те је то данас НУШИЋЕВА НАГРАДА –глумцу комичару за реализовани опус. Другу награду на НУШИЋЕВИМ ДАНИМА  додељују стручни жири и жири публике за најбољу представу изведену у такмичарском делу фестивала. Награда Нушићеве статуете је овом приликом одлазила да краси витрине позоришта које је у репертоар уврстило Нушићев комад или савремену домаћу комедију на Нушићевом трагу. Тако, да онај ко  је био најзаслуженији за избор и ново читање дела, рад са глумцима и одабир позоришта у којем ће дело поставити- његова маленкост – господин РЕДИТЕЉ остао је свих претходних двадесет седам година ускраћен да у својим рукама понесе статуету Бранислава Нушића за најбољу режију. Пошто нас је Бен Акиба ове године љутито на Богојављење опоменуо за ову неправду  која му лежи на срцу деценијама, одлучили смо да од 28. НУШИЋЕВИХ ДАНА, бијенално додељујемо и награду НУШИЋЕВУ СТАТУЕТУ РЕДИТЕЉУ  за поставке Нушићевих дела и савремено читање старе и нове дрмаске класе.

Ова част 2011. године, када по први пут додељујемо, награду за режију, припала је ЕГОНУ САВИНУ,  редитељу из Београда.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Егон Савин рођен је 2. септембра 1955. године у Сарајеву у породици оперских певача. Режију је дипломирао 1979. године на ФДУ у класи професора Дејана Мијача. Својим првим режијама представио се као један од најзначајнијих српских у југословенских редитеља. Стално је запослен као редовни професор на катедри за позоришну режију ФДУ.

У току тридесетогодишњег уметничког рада реализовао је преко седамдесет поставки разноврсног драмског репертоара од савремених домаћих аутора које режира у неформалним трупама до светских класика у највећим националним театрима. Радио је и ради широм бивше Југославије: Београд, Загреб, Нови Сад, Скопље, Сарајево, Подгорица, Ријека, Сомбор, Крушевац, Зрењанин. Представе Егона Савина игране су на гостовањима у Њујорку, Чикагу, Монтреалу, Торонту, Паризу, Бечу, Нансију, Минхајму, Визбадену, Цириху, Тел Авиву, Варшави, Будимпешти, Трсту…

Егон Савин је за свој досадашњи опус награђен многобројним наградама и признањима, поменимо само неке: добио је шест СТЕРИЈИНИХ НАГРАДА за режију, две СТЕРИЈИНЕ НАГРАДЕ за адаптацију, три награде БОЈАН СТУПИЦА, за најбољу режију, две награде ЈОАКИМ ВУЈИЋ за режију, ЗЛАТНИ ЛОВОРОВ ВИЈЕНАЦ  за режију, Фестивал малих сцена у Сарајеву, три ЗЛАТНА ЋУРАНА за  најбољу режију, на Данима комедије у Јагодини и још многе друге вредне награде.

У последњих пет година Фестивала НУШИЋЕВИ ДАНИ у Смедереву, представе које режира Егон Савин редовно су у селекцији Фестивала  и заузимају висок рејтинг како код публике тако и по оценама стручног жирија. Смедеревска фестивалска публика је имала прилике да ужива у редитељским остварењима Егона Савина као што су: Свињски отац, Александра Поповића, Тако је морало бити, Бранислава Нушића, Покојник, Бранислава Нушића, Ћеиф, Мирзе Фехимовића и друге. Две године за редом на  Фестивалу НУШИЋЕВИ ДАНИ побеђивале су представе у режији Егона Савина, а то су Тако је морало бити у извођењу Југословенског драмског позоришта из Београда и Покојник Нарадног позоришта из Београда. Сматрамо да су ово све аргументи и довољан разлог да 2011. године прва награда НУШИЋЕВА СТАТУЕТА  за позоришну режију додели се ЕГОНУ САВИНУ редитељу   из Београда.

12. јануар 2011. године

у Београду

Иницијатори:

др Драгана Чолић Биљановски, театролог

Милосав Буца Мирковић, књижевни и позоришни критичар

Сава Ђуричић, уметнички директор фестивала „Нушићеви дани“

 

 

 

 

 

Slične vesti