6.4 C
Belgrade
30/03/2023
časopisi region Srbija

Најновији број часописа за књижевност, уметност и друштвена питања Монс Ауреус 31. број у издању Народне библиотеке Смедерево

Народна библиотека Смедерево издаје MonsAureus: часопис за књижевност, уметност и друштвена питања. Часопис излази 4 пута годишње, а први број објављен је октобра 2003. године.

Основни циљ часописа је да објављује прилоге којима се шира читалачка публика упознаје са достигнућима на савременој културној сцени, а посебан допринос даје  истраживању књижевне баштине Смедерева.  Аутори и сарадници часописа су  еминентни ствараоци из различитих области (књижевност, уметност, друштвена питања), од академика до студената.

Часопис MonsAureus изазива велико интересовање културне јавности, а за квалитет добија подједнако високе оцене како од књижевне критике тако и од читалачке публике.

Библиотека у размени за MonsAureus добија више од 30 других часописа.

Сталне рубрике

Орфејевим трагомназив је рубрике која отвара сваки број. „Поезија најпре, а онда речи о њој“, гесло је ове редакције.

Добра поезија мора наћи и адекватан еквивалент у прозном изразу. Зато, одмах након овог тематског блока, следи рубрика Скрипторијум, која упознаје читаоце са  актуелном књижевном продукцијом.

Аристотелов дурбин – назив је студије језуите Емануела Тезаура о поетици стила. Тезауро под Аристотеловим дурбином подразумева специфичан начин посматрања књижевних чињеница. Основни принцип, за њега, јесте задовољство интелекта, а управо то пружају нам текстови пробрани за блок са овим називом.

Рубрике Беседе и Симпосион посвећене су, сада, нажалост, занемареним реторичким врстама и жанровима.

Баштина нас упознаје, или, боље рећи, подсећа на наше културно наслеђе, а Галерија даје приказе изложби, бијенала, или уметничких портрета наших познатих и признатих уметника.

Фокус указује на занимљивости, али и на проблеме у најширој културолошкој сфери: од језика и књижевне критике, до психологије, религије и антропологије културе.

Добро и Екслибрис представљају рубрике специјализоване за књижевност за децу, односно, библиотекарство, и стога су драгоцене у погледу прилога у својим сферама.

Приказ Mons Aureusа, 31/2011

Први овогодишњи број смедеревског часописа за књижевност, уметност и друштвена питања, Mons Aureus бр. 31/2011, отвара се Орфејевим траговима, у којима је представљена поезија истакнутих савремених српских песника – Вите Марковића, Димитрија Николајевића, Манојла Гавриловића, Дејана Богојевића и Живорада Ђорђевића.

У Скрипторијуму, Mons Aureus доноси прозу Вање Чобанова, Драгослава Р. Симића, Дејана Вукићевића, Анђелка Ердељанина и Татјане Аврамовић. Аристотелов дурбин на првом месту објављује текст Петра Пијановића о новом роману Сање Домазет. О есејима Љиљане Шоп пише Славица Гароња Радованац; ту су и прилози Милице Јефтимијевић Лилић (о поезији Душка Ристића), Миодрага Д. Игњатовића (о прози Бранислава Голднера) и Душана Стојковића (о књизи Нулто време Ристе Василевског).

Фокус је посвећен актуелизованој теми античког схватања демократије, из пера Бојана Теофиловића. У Сцени, Снежана Глишић иде Трагом глумца–луталице, осветљавајући историјат, али и савремено стање театра у Смедереву. Мало познати текст М. Ј. Стоимировића о обнови Смедерева преносимо у Баштини. Милосав Буца Мирковић у Годовима подсећа нас на личност и дело Бранка Миљковића, а поводом 50-годишњице песникове смрти. У овом броју, Mons Aureus бележи две беседе: Светосавску Златка Матића, и беседу коју је Милета Аћимовић Ивков изговорио на додели овогодишње НИН-ове награде Гордани Ћирјанић.

Градимир Стојковић у блоку Добро духовито, са финим хумором, али са забринутошћу, предочава стање писмености и читалачке навике млађих генерација. Екслибрис доноси прилог Софије Грбе и Драгане Илић о дигитализацији завичајне збирке смедеревске Библиотеке.

Издавач: Народна библиотека Смедерево. Главни уредник: Драган Мрдаковић.

 

 

Slične vesti