2.9 C
Belgrade
02/12/2022
rezultati konkursa Srbija

Награда „Живојин Павловић” Мирославу Димитријевићу

ЈАГОДИНА – Књижевну награду „Живојин Павловић” за најбољу књигу прозе писца из Јагодине и Поморавља за прошлу годину, добио је књижевник и новинар Мирослав Димитријевић из Параћина за роман „Чувари тајног блага”, изјавио је данас Танјугу председник жирија књижевник и новинар Бајо Џаковић.

Одлука жирија је била једногласна, а у конкуренцији је било 20 прозних дела. Књига је објављена у издању Удружења свеславенске учености у Београду.

Реч је о четвртом роману Димитријевића и „првом роману на српском језику који говори о Келтима”, објаснио је Џаковић.

Роман је одмах по објављивању, не само због одреднице „екстра роман” како га је именовао издавач, изазвао пажњу књижевне јавности, казао је Џаковић.

У образложењу жирија се наводи да је реч о роману „о Келтима и Универзуму, који на посебан, изузетно занимљив начин говори о мистериозним чуварима тајног блага Келта на планини Јахор”.

Награда „Живојин Павловић” установљена је 2002. године, у спомен на једног од најистакнутијих српских романсијера, приповедача, есејисте и филмског редитеља друге половине прошлог века Живојина Павловића (1933 – 1998), који је младост провео у Јагодини.

Павловић је аутор дела: „Кривудава река”, „Две вечери у јесен”, „Циганско гробље”, „Убијао сам бикове”, Кришке времена” (збирка приповедака), „Дивљи ветар”, „Испљувак пун крви”…

Већина Павловићевих филмова има антологијски значај у оквиру српске и светске кинематографије: „Повратак”, „Буђење пацова”, „Кад будем мртав и бео”, „Заседа”, „Задах тела”, „До виђења у следећем рату”…

Награда се додељује под покровитељством Скупштине града Јагодине, а састоји се од новчаног износа и уникатне повеље а биће додељена половином септембра, на посебној свечаности у Књижевном клубу „Ђура Јакшић” у Јагодини.

Танјуг

Slične vesti