0.5 C
Belgrade
28/01/2023
kritika Srbija

мр Радмила Поповић: СТИХОВОЉЕНИ ДНЕВНИК Тање Прокопљевић

Песникиња Тања Прокољевић већ је позната читалачкој публици по збиркама: “Живоплет“ (2003), “Смртник у покрету“ (2004),
“Славуј љубави“(2004), “Под кључем истине (2006)“. Биле су то књиге које су читаоци усвајали као део свог љубавног и животног искуства препознајући у њима глас врло сензибилног аутора, који у својим стиховима удружује лирску осетљивост и уозбиљену медитативност.

И нови рукопис Тање Прокољевић са насловом “Стиховољени дневник“ носи ону врсту поетских преокупација, које су најављене њеним претходним књигама.

Занима је природа света у којем обитава ововремени човек и околности, које га мењају и којима се опире само чисто срце и неиспрљана душа. Љубав као примарно човеково осећање основна је вредност на коју ауторка рачуна. Кроз своје властито искуство искушава снагу и сврховитост љубави. Моћ коју љубав има, а за којом се жуди као за основним смислом живота, у виђењу Тање Прокопљевић је пут до суштине бића, до његовог испуњења и целовитости.

Градећи поетски дневник од стварности и сна, од живљених и жељених садржаја, Тања Прокопљевић воли стиховима и воли песмом. Песма успева да саопшти вољеном човеку оно стање душе и тела у којем љубав светли чистом светлошћу као путоказ обједињене радости, среће, задовољства и спокоја.
Поезија је у том трену, у тој згуснутој емоцији, у проблеску свести о узвишеном доживљајном постигнућу.

Песникиња у часу одушевљења каже: “Не тражи више од оног што мили /у телу твоме, сија, – то је поезија.“. Та спознаја да је унутрашњи сјај бића, – песникињу води у лирски пев у којем се осећа позитивни преображај извањског света па чак и прилагодба дана и ноћи.

Тања Прокопљевић кроз љубав тражи истину, а истином мери човечност. Кроз то сагледава и своју прошлост и своју садашњост и тражи своје место и у протоку времена и у животу. Искуство јој говори да је њена снага у нежности и у чистоти душе.. Чак и онда кад тражи да јој Бог да “коњску“ снагу и “зверске чељусти”, зна да то не би умела да употреби и да је најјача кад је верна самој себи.

У збирци песама “Стиховољени дневник“ Тања Прокопљевић има и песме које нису изричито љубавне, али су лирски топле и сугестивне.

Све песме у збирци разврстане су у четири циклуса: “Са мислима до песме“, “На круговима сивим“, “Даљина песмом опевана“, “Уздах љубави“.
Заједно чине једну лепу песничку целину, која проткива и међусобно повезује лирску осећајност, мелодичан пев, племенито отварање према свету и искрено песничко исповедање.

Читаоци поезије Тање Прокопљевић осетиће задовљство које проистиче из чаролије поетског пева.

Slične vesti