6.7 C
Belgrade
03/02/2023
Bosna i Hercegovina region rezultati konkursa

Мирјани Стефановић награда „Босански стећак”

mirjana-stefanovicСавет Сарајевских дана поезије и Управни одбор Друштва писаца у Босни и Херцеговини одлучили су да се овогодишња међународна награда Сарајевских дана поезије, као признање Друштва писаца у Босни и Херцеговини, додели српској песникињи из Београда.

Песникиња Мирјана Стефановић добитница је међународне награде за поезију „Босански стећак”. Савет Сарајевских дана поезије и Управни одбор Друштва писаца у Босни и Херцеговини одлучили су да се овогодишња међународна награда Сарајевских дана поезије, као признање Друштва писаца у Босни и Херцеговини, додели српској песникињи из Београда.

Организатори Сарајевских дана поезије подсећају да је Стефановићева, магистар и преводилац енглеске књижевности, рођена у Нишу, школовала се у Новом Саду, Београду у Њу Делхију, и да је у литературу ушла збирком песама „Волети” 1960. Почев од свог првенца, обележеног младалачки смелим, неконвенционалним поетским изразом, Стефановићева је до данас створила изузетно респектабилан песнички опус од двадесетак књига за одрасле и за децу.

Друштво писаца у БИХ је оценило да је Стефановићева показивала „велику спремност на стваралачки експеримент, језичку игру и провокацију, подривајући традиционалистичке стилове и форме и њихов често повлашћени статус, особито у кризним временима под утицајем конзервативних струја на српској и југословенској културној и књижевној сцени”.

„Ако је у својој ранијој поезији описивала разнолике животне призоре и феномене, љубавне згоде и незгоде и слике међуљудског отуђења у велеградском миљеу, или маштовито а с хладном иронијом сецирала живот самог тела и физиолошке процесе у њему, Стефановићева је у доба крвавог распада заједничке државе ставила под свој скалпел свеколико јужнословенско ратно безумље, с изразитим саосећањем са жртвама из Босне и Херцеговине и страдањем града Сарајева. Био је то њен протест против помрачења људског ума и рушења основних вредности хуманог и цивилизованог живота”, наведено је у образложењу.  „Тиме је песникиња изнова доказала не само своје од раније познате уметничке квалитете у креативној, маштовитој, најчешће иронично-саркастичној употреби песничког језика, већ и потврдила да је истинско схватање песничког позива нераздвојно од етичког налога да и у трагичним историјским суновратима останемо на страни истине и правде, солидарни са жртвама без обзира којој људској заједници припадају.

Slične vesti