25.1 C
Belgrade
08/06/2023
Srbija zemlja

Колумна Милоша Ристића: НОВА ВЛАДА НОВА ПРЕВАРА!

Милош Ристић

 

НОВА ВЛАДА НОВА ПРЕВАРА!

 

Нова влада, нова превара. Добро сте чули, и прочитали. Шерпе је нова влада донела, шта нова влада доноси, шта ће нова влада донети? Морамо да их променимо кроз падеже да их боље сагледамо. Уочимо све младеже.

Не желим да избегавам мишљење. Оно што се крије под маском објективности. SINE IRA ET STUDIO.Сине, Ирац ти у студију! Оно што ме занима јесу конкретни учинци владе. Шта имају обични грађани од хапшења Мишковића? Ништа. Од евентуалног хапшења Шарића? Поново ништа. Дебело ништа. Дупло Ништа. Једно огромно ништа. Како ће Србија ићи напред ако нас двадесет професора дипломираних диплома српске књижевности и језика стојимо на градском бироу напредног царског Лазаревог града (док поједини раде истовремено у две или три школе, или у једној предају а у другој су библиотекари), излежавајаћи годинама у стану своју диплому, којој је досадило да се сунча трофејно наслоњена у углу стола и добија тен кроз раширене ролетне напредног друштва? Напредне странке. Напредне владе. Да. Врло је напредна, да се преда.

Премијер пева ,,народњаке“. Министар просвете не зна шта је рад у школи. Хиљаде евра за акције у новој влади. Почело исплаћивање хиљаду евра. Политичким аналитичарима. Косово никад ближе. Правда све свежија. Спорт у Земљи чуда.  Нушић се повампирује. Госпођа Бекута. Путеви се мрште. Мрком и шмрком. ДС, као никаква владајућа, постаје и никаква опозициона странка. Министар културе несвакидашњи. Непоновљиви. Кандићка никад слабија. Никад сла-би-ја!

Европа нам шаље ветар у леђа. Кредити, набавке, неолити, пошиљке. Кофери, кофери, коферчићи. Пољопривредна слика Србије: много ветрова, мало пасуља. Нема везе. Све ће се то преокренути. Наручићемо пасуљ – из Сибира! Заједно са гасом. У пакету. Гас-гас! Србија порно.

Телевизије и даље изнад државе. И изнад министарства образовања, науке и просвете. Како ли се већ зову те различите области што би природно требале бити уоквирене у једну, заједничку, наткровну али издељену и добро подељену по задацима уместо издацима. Платама. Плата! Не спомињи ми то – не знам шта је! Још не знам шта је. Нисам видео. Од дипломирања 23. 11. 2011. године! Нисам упознат са тим појмом, у пракси, а ни у теорији ми није најјаснији. Плата … Асоцира ме на Силвију Плат … песникињу … не … на оног тренера … кошаркашког … Плата … што је тренирао ЦСКА из Москве.

Уплатили сте свој лото, господо! Гласали сте. Гласали смо. Добили смо оно што нисмо тражили. Шта смо тражили? Шта можемо тражити? Коју опцију имамо? Напретка? Између четири опције ништавила, неспособности, нестручности, подмитљивости, властољубља и послушности?

Сви знају да то није никаква нова влада. С друге стране, нове владе у Србији и не може бити док се не освежи политичка, али и културна сцена. Интелектуалних елита сцена. САНУ – сцена. И још неке. Извесна парфемисања и подмладци у политичким партијама се не могу звати освежавањем, још мање подмлађивањем политичке сцене. Тако да имамо светлу будућност. На овим просторима. Са старом сценом на новом месту.

,,Умро брат Слободана Милошевића.“ На државној телевизији обавијест. Кога се то тиче? Кога брига за то? Ко је тај? Какве то везе сад, у овом тренутку, има? Државна телевизија … жутоистичка … врло се добро надобукла ставивши црвени шал … Права правцата држава. Нова. Другачија. Секуларна. Секуларна држава то је кад пустиш Секулу да вршља по државној телевизији!

 

Текст написан пре афере ГАЋИЦЕ, а после афера КОФЕР и БАНАНА

Slične vesti

1 comment

Milos 15/02/2013 at 10:22

Да, кључ је обнова интелектуалне сцене. Ако то не може да се учини, јер је интелектуална елита на положајима (САНУ) премоћна да би дозволила измене, онда треба направити, да тако кажем, алтернативну интелектуалну елиту која ће је победити.

Comments are closed.