0.7 C
Belgrade
28/01/2023
region zemlja

Књижевне промоције у унутрашњости

Пише: Милош Ристић

Књижевне промоције у унутрашњости

Све почиње у одређено време. Тако можете представити своју књигу поезије у чувених 19 часова (сад све твоје колеге које предају књижевност у школи не могу да дођу иако желе јер раде у то време), или, ако имате среће у комуникацији са локалним администраторима културе – у приступачнијих 20 часова. Као у комунизму. Сви ти дају слободу и ЖЕЛЕ ДА ТИ ИЗАЂУ У СУСРЕТ али се све унапред зна. И све се може – ал’ на кашичицу. На плакату месечног програма културе установе и града у који сте уплетени не може да стоји реч на твом матичном језику већ она која је устаљена, до тада рабљена и која се се сматра позваном да најави један такав књижевни догађај. Тако није ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ ЂУРЕ ЂУРИЋА него ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ЂУРЕ ЂУРИЋА. Ако добијеш право, за које се мораш борити и псовати, да неколико дана пре промоције (полако усвајаш манире локалног изражавања и самокориговања), дођеш на главну телевизију у твом граду(а главна обично није независна или приватна већ она коју финансира власт града која финансира и културну установу која даје зелено светло за гостовање на тв-у) и у пет минута сабијеног и испрекиданог времена представиш своју књигу и најавиш промоцију – срећан буди! Јер обично ти пре укључења уживо у програм очита лекцију ПР културне установе кога су послали да заједно с тобом буде гост (у реалности већи домаћин и од водитељке) и коректив твоје нарације и гестикулације. Пошто ти тв културна водитељка постави низ питања за које се припремала не читајући твоју књигу већ прелиставајући у програму њена последња два листа (о твојој биографији и наградама), треба да у целих завршних двадесет секунди заинтригираш јавност и позовеш суграђанце да дођу баш на ту ПРОМОЦИЈУ, која је, поред пута (BY THE WAY), прекосутра.
Дан пред промоцију. Водитељка сутрашњег програма, и сама песник, зове те телефоном да ти  каже да никако не пијеш сутра. У најбољој намери. Изговара ЈА ТЕ МОЛИМ. Као да каже ЈА ТЕ ВОЛИМ. У ствари наређује. Иронија је јасна. Или ће да ти откаже промоцију будеш ли почео да се понашаш припито. И немој ни да  помислиш да правиш скандал! Добро. Већ си пијан ко мајка а она досадна као баба па понављаш У РЕДУ У РЕДУ У РЕДУ, а знаш да си већ пијан а да ћеш сутра бити још више. Јер испијање црног вина је по теорији слободног склада пропорционално треми.

Дошао је дан. Мало ишчитаваш, мало вежбаш. Сређујеш се и полазиш. Немаш за такси, па трчиш пречицом до центра – значи по блату, ливадама и парковима. Улазиш. Чека те тв екипа коју први пут у животу видиш. Бесплатни интервју дајеш. О томе ко си, чиме се бавиш и шта си све успео да објавиш. Представљаш се и полако те упознају у граду у ком живиш већ четврт века. Промоција креће. Унапред је ограничена на трајање од сат времена са слободом од пет до десет минута доле или горе. Тако су ти напоменули. Пошто су те већ цензурисали тиме што су наредили да на промоцији не смеш да споменеш своје најбоље и најпопуларније дело (које се, нпр., лупам, зове БИБЛИОТЕКАРКА) – све више постајеш смушен и стегнут. А не знаш зашто. Таман почнеш да читаш песме, она те прекине. Таман ти дозволи да наставиш, водитељка наставља да преузима и води. Добро. Пушташ је. Одабрао си ону која је најмање зло. Уздаш се у то. Ваљда ће нешто паметно рећи. Кад оно – шта ради? Боже мили, шта ради?! Чита сопствену критику коју је већ објавила у заглављу твоје књиге. Проћи ће и то. Следећи интермецо ће јој можда бити бољи. Кад оно – чита твоју биографију и сажети прелет преко жанрова и дела које си у часописима објављивао. Па коме је интересантна моја биографија – прочитаће ваљда у књизи! Укратко, све пролази брзо а опет  натегнуто и досадно, са спонтаним рутинираним аплаузима. Није крива публика! Криви су они који су омеђили презентацију, промоцију, представљање! Они који се, и поред твог незадовољства, труде да ти изађу у сусрет . . .

22. 12. 2012. у 21:06 часова
Крушевац

Slične vesti

2 comments

Milos 21/01/2013 at 17:23

Да, велики проблем књижевности је што они који треба да је представе народу не умеју да се сналазе. Или неће?

Данас није проблем обавестити јавност за неку књигу, него натерати је да ту вест упамти. Због тога је реклама тако неопходна култури ако жели да опстане. А како по неком правилу они који заиста и умеју да остваре нешто уметнички вредно немају довољно, јер им и не треба будући да су уметници, да тако кажем, промотерских и промовишућих способности (стране речи су чудо), грађани, иако можда и чују за нешто, не обраћају довољно пажње на то јер их у мору вести и информација којима их непрекидно обасипају заокупља увек нешто друго. Ови конкурси региона успевају да окупе ауторе, критичаре и организаторе конкурса, али не знам ни за један квалитетан сајт који може да окупи читалачку публику.
За многе књижевне часописе, наводим само пример, постоје сајтови, али је њихова привлачност мала, нема довољно опција за посетиоце сајтова, нема могућности за интеракцију са сајтом, нема ничега што би им се учинило визуелно лепим како би на сајту остали, а касније се на њему и задржали да нешто прочитају. Дакле, иако је то отужно, књижевности данас треба лепо паковање како би опстала.

Александар 24/01/2013 at 18:22

Чланак је, видим, из Крушевца.
И сам сам некад био део тог света, књижевног света Крушевца. Били су то дани када је чак и мене Неко могао да чује. Био сам присутан на већини Песничких вечери које су организоване и на појединим сам и сам био учесник. Дошао сам до тога да су ми чак и поједине песме објављене. И ништа више. Сведоци смо, свакако, да се књижевност и култура налазе на ниским гранама овог друштва. И слажем се са Милошем. Реклама је данас пресудна.
Волео бих и да је свест друштва она стара, кад је књига и звук листања исте био одмор за душу.

Comments are closed.