4.7 C
Belgrade
02/12/2022
izložbe Srbija

Константин. Графике Вељка Михајловића

Izložba grafika Veljka MihajlovićaУ години у којој се у Србији бројним културним и верским манифестацијама обележава 1700 година од доношења Миланског едикта, Музеја у Смедереву приређује нову изложбу.

Константин. Графике Вељка Михајловића

 У оквиру овогодишње, 44. Смедеревске песничке јесени, а поводом обележавања 1700 година од доношења Миланског едикта Музеј у Смедереву ће публици представити изложбу графика Константин београдског уметника Вељка Михајловића. Свечано отварање изложбе биће у четвртак 17. октобра 2013. у 18 часова у првој сали Музеја у Смедереву. Изложба ће бити отворена до 15. новембра 2013. године. Улаз је слободан.

На 47 графичких листова, колико ће их бити изложено у Смедереву, уметник Вељко Михајловић даје аутентични и уравнотежени поглед на лик чувеног римског императора Гаја Флавија Валерија Аурелија Константина (272-337), историјску личност од изузетне важности чије су одлуке имале, историја ће то касније потврдити, далекосежне последице које досежу до наших времена. Уметник се овом изложбом бави начином на који су каснија поколења кроз различите ликовне изразе чувале сећања на првог хришћанског цара.

 „Вељко Михајловић зналачки користи свој ликовни медиј, јер, графика јесте сама по себи интимистичка и инсистира на „атмосфери фиктивног поетског стања духа”, и као таква, у овом случају – потенцира дубоке, скоро митске корене, праисконске. Све графике рађене су монохромно, у једном тону, избор смеђе, сепије – храбар је и радикалан и потенцира експресивност и доприноси атмосфери на представама. Подразумева се осећај смирености, одмерености, сведености – ипак се све сцене преносе из црквених живописа са „лица места,” видимо и мобилијар, унутрашњост тих светих места, амбијент – и то све умногостручује садржај ових – сада већ можемо да кажемо – слика.“ (Татјана Милосављевић, извод из текста каталога изложбе)

 Са изузетном истрајношћу и упорношћу обилазећи пространства југоисточне Европе и Италије Вељко Михајловић је успео да премости векове, и уз уметничку вештину и медиј какав је графика пренесе јединствену атмосферу коју је затицао на путешествијима по манастирима и црквама. Он нам овом изложбом приближава не само цара Константина, већ и културну баштину и начин на који се сећање на овог владара чува у колективној меморији разних народа.

Slične vesti