3.6 C
Belgrade
01/12/2022
fotografija Srbija

КОНКУРС ЗА НАЈБОЉУ ФОТОГРАФИЈУ У 2013. ГОДИНИ

vukojeСрпски покрет обнове и Издавачка кућа „Српска реч“, у знак сећања на члана Странке и фоторепортера „Српске речи“ Ђорђа Вукоја (1949-2013), који је преминуо у марту ове године, организују конкурс „Ђорђо Вукоје“ за најбољу фотографију снимљену у 2013. години на тему: СРБИЈА ДАНАС.

Ђорђо Вукоје је рођен у Пађенима, у источној Херцеговини. Био је истакнути фоторепортер, сарадник великог броја новинаских агенција, новина и часописа – Танјуга, Бете, Фонета, „НИН“-а, „Времена“, „Српске речи“, „Политике“, „Новости“, „Блица“, „Курира“… Његове фотографије уврштене су у фотомонографије „Девети март 1991“, „Студентски протест 96/97“, „Споменар“… Био је аутентични хроничар најважнијих друштвених и политичких догађаја, посебно демонстрација и митинга опозиције током деведесетих година прошлог века. И сам је био учесник борбе за демократију и више слободе, због чега је био ухапшен 20. априла 1984. године са групом дисидената, слушалаца предавања на „Слободном универзитету“ у Београду. Од 2000. године радио је у гласилу општине Савски венац. Ђорђо Вукоје је преминуо 31. марта ове године, после кратке и тешке болести.

Услови конкурса:

– Конкурс је отворен до 15. децембра 2013. године за све професионалне и аматерске фотографе из Србије и иностранства;

– Фотографи учествују с фотографијама које претходно нису објављене у средствима јавног информисања;

– Фотографије, црно-беле или у боји, шаљу се електронском поштом на адресу: spokonkurs@spo.rs, у TIFF или JPEG формату;

– Потребно је да аутори радова наведу; име и презиме, адресу становања и адресу електронске поште;

– Додатне информације могу се добити на адреси: spokonkurs@spo.rs

Резултати Конкурса биће објављени 20. децембра 2013. године.

Међународни конкурс фотографија биће свечано представљен јавности церемонијом доделе награда и изложбом одабраних фотографија, током јануара 2014. године у Београду.

Трочлани жири додељује следеће награде:

– „Гран при“, који се састоји од дипломе, комплета вредних књига објављених у издању Издавачке куће „Српска реч“ и новчаног износа од тридесет хиљада динара;

– Пет равноправних диплома;

Награђене учеснике Конкурса одредиће жири у саставу: фоторепортер Сава Старчевић, председник жирија; књижевник Александар Чотрић и историчар Немања Старовић, чланови жирија.

Пристигли радови се не враћају, већ ће их организатори задржати и према потреби излагати, или објављивати у публикацијама, монографијама и каталозима.

Приспеле фотографије биће штампане у каталогу. Каталог ће бити достављен свим ауторима чији су радови приказани на изложби и објављени у каталогу.

Организатор задржава право да користи послате фотографије за штампање, излагање и у рекламне сврхе, без новчане накнаде.

Слањем фотографија на Конкурс сматра се да су аутори прихватили наведене услове конкурса.(крај)

 

СРПСКИ ПОКРЕТ ОБНОВЕ

ИЗДАВАЧКА КУЋА „СРПСКА РЕЧ“

Slične vesti