21.6 C
Belgrade
10/06/2023
poezija Srbija

Конкурс „Милутин Бојић“

Milutin_BojicБиблиотека „Милутин Бојић“ установила је награду за младе песнике која ће носити име Милутина Бојића. Право учешћа на конкурсу имају млади песници до 35 година који нису објавили самосталну песничку збирку.
Прва награда на конкурсу биће управо штампање прве књиге песама у издању библиотеке.
Награда „Милутин Бојић“ установљена је уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Пропозиције:
1.Песници достављају циклус од најмање 10 песама, одштампаних или читко написаних руком.
2.Песме треба да буду у тематској линији поезије Милутина Бојића.
3.Радове слати под шифром у четири примерка. Решење шифре као и циклус песама послати у посебној коверти, на адресу:
Библиотека „Милутин Бојић“, Илије Гарашанина 5, 11000 Београд, са назнаком „За песнички конкурс“.
или на имејл biblioteka@milutinbojic.org.rs са назнаком „За песнички конкурс“.

Конкрс ује отворен од 15. марта до 30. априла 2014. године. Као благовремено послате сматраће се оне пријаве којима на коверти као датум слања буде стајао било који дан од објаве конкурса, закључно са 30. априлом.

Одлуку о најбољем донеће жири у чијем су саставу угледни књижевни критичари Милета Аћимовић Ивков (председник жирија) и Слађана Илић, као и песник Дарко Даничић.

Проглашење победника конкурса биће одржано на Дан библиотеке, 19. маја 2014, у матичном одељењу библиотеке у Београду, у Спомен-читаоници Милутина Бојића.

Установљењем Награде „Милутин Бојић“ библиотека жели да афирмише и подстакне стваралаштво младих и талентованих песника, као и да на се тај начин популарише поезија.
Осим тога, нарочито желимо да подсетимо на живот и дело великог српског песника Милутина Бојића. Због тога тема првог конкурса управо има захтев да приспели радови буду у тематској линији поезије Милутина
Бојића. С обзиром на то да се његово стваралаштво данас понајвише препознаје кроз песму „Плава гробница“, несумњиво је да ће се један део приспелих радова индиректно дотицати и велике српске епопеје током Првог светског рата, чији јубилеј управо обелажавамо. Наравно, везивање теме конкурса за стваралаштво Милутина Бојића прилика је да се осветле и бројне друге теме које је он у својим делима отварао.

Уверени смо да ћемо са установљењем Награде „Милутин Бојић“ омогућити да се на књижевној сцени појаве нова и вредна имена српске поезије.

Slične vesti