4.6 C
Belgrade
31/01/2023
izložbe region Srbija

Изложба Са Каницом по Србији у Смедереву

Са великим задовољством Вас обавештавамо да ћемо поводом прославе 21. новембра – Дана града Смедерева у Музеју у Смедереву свечано отворити изложбу Са Каницом по Србији. Позивамо Вас да присуствујете свечаном делу програма отварања.

Време: Понедељак 21. новембар 2011. у 12 часова.

Место: Музеј у Смедереву, Омладинска 4, Смедерево, прва сала сталне поставке.

Учесници у свечаном делу програма отварања изложбе:
– Татјана Гачпар, директор Музеја у Смедереву,
– Др Татјана Цвјетићанин, директор Народног музеја у Београду,
– Проф. др Волфганг Шмале, председник Друштва Феликс Каниц
– Др Ђорђе С. Костић, Балканолошли институт САНУ, аутор изложбе
– Представници Града Смедерева
– Мирослав Лазић, кустос, медијатор програма

Захваљујући сарадњи са Друштвом Феликс Каниц и подршци Министарства културе, информисања и информационог друштва Народни музеј у Београду ће током предстојећих месеци релизовати пројекат Са Каницом по Србији. У оквиру овог пројекта ће, у седам градова који су били предмет Каницовог интересовања, бити отворена истоимена изложба, употпуњена представљањем публикације Слике са Балкана Феликса Каница, као и едукативним радионицама за најмлађе музејске посетоце.

Одабраним цртежима и цитатима непристрасног путника Феликса Каница, које је приредио Ђорђе С. Костић, упознаћемо Србију, њене културно- историјске споменике, житеље и градове друге половине 19. века. Кроз 34 географске и културолоше забелешке са Каницових путовања по Србији посетиоци изложбе биће у могућности да се, кроз визуру непристрасног истраживача, заљубљеника у античко наслеђе, картографа или уметника, аутора на стотине цртежа предела и грађевина које је видео путујући по Србији, упознају са културном баштином, и у појединим случајевима заборављеним наслеђем свога града. Текстови за ову изложбу преузети су из његове двотомне књиге Србија. Земља и становништво од римског доба до краја XIX века, а комплетан визуелни материјал представљају његови публиковани ликовни радови, као и оставштина која се чува у Народном музеју и Архиву САНУ у Београду.

Изложба ће бити отворена од 21. новембра до 5. децембра 2011. Улаз је слободан.
Више информација о изложби можете пронаћи на:
www.muzejsd.org
www.narodnimuzej.rs
www.felixkanitz.org

Slične vesti