2.9 C
Belgrade
01/02/2023
izložbe Srbija

Изложба модела бродова – Пловидба кроз историју

plakatУ оквиру овогодишње, 126. Смедеревске јесени, Музеј у Смедереву ће публици представити изложбу модела бродоваПловидба кроз историју смедеревског аутора Златка Пајића. Свечано отварање изложбе биће у среду 4. септембра 2013. у 19 часова у првој сали Музеја у Смедереву. Изложба ће бити отворена до 5. октобра 2013. године. Улаз је слободан.

Према речима Душице Стефановић, историчарке уметности и ауторке текста каталога изложбе, „…Пловидба кроз историјупредставља историјске моделе бродова ручне израде по оригиналним пројектима, као и оних који су израз саме уметникове маште, те представљају јединствене ауторске радове Златка Пајића“.

Аутор ја рођен 6.09.1961. године у Смедереву, инжењер је ваздухопловства и бивши војни официр, а бродомоделарством се бави дуги низ година. Вођен талентом и истраживачким духом, у свом раду спаја љубав према бродовима, уметнички афинитет и истражене историјске чињенице.

У оквиру изложбе посебан осврт је поклоњен моделу броду Србија, првом морском једрењаку који је, по наруџби кнеза Милоша Обреновића, у бродоградилишту Дубравица код Смедерева направио бродоградитељ Никола Кефала, Грк са Закинтоса. Овај брод је запловио Дунавом пре 180 година, тачније 30. априла 1833. године под заставом обновљене државе.

Осим поменутог модела брода, аутор ће публици представити још двадесетак других модела бродова (HMS Bounty, Gorch Fock, Mayflower, Santa Maria…), од којих су многи заузели важно место у историји пловидбе и, у великој мери,  допринели усмеравању тока историје и историје цивилизације. Сви модели бродова имаће посебне, само за ову прилику креиране, легенде већег формата са илустрацијама и краћим текстовима који нас уводе у свет бродоградње и авантуре пловидбе.

„…У целости, брод се може посматрати и као јединствено уметничко дело. Као што се у скулптури испољава принцип равнотеже, усклађивање маса у хармоничну целину, али и принцип контраста који доприноси богатству једне форме, тако се и модел брода може посматрати као тродимензионална форма кроз односе линија, површина, маса које дају јединствен облик изведен од дрвета, материјала који ствара топлу и интимну атмосферу. Отуда модели бродова имају и своју уметничку и употребну вредност, као украс простора уносећи топлину, али и привид динамике својим обликом и набреклим једрима….“

Исечак из текста Душице Стефановић,

историчарке уметности и аутора текста каталога изложбе

Slične vesti