4.4 C
Belgrade
01/12/2022
region

Електронска математика, физика,…

Електронска математика, физика,…

Усред повике да су рачунари будућност образовања и да су електронске учионице корак напријед који нам треба да би нам било боље, свједоци смо да се то, част изузецима, своди на пуњење учионица половним рачунарима (као половним аутомобилима) који тамo нeком неваљају. Тада по обичају такви рачунари служе, између осталог, за играње разноразних игрица, које опет не само да немају ништа образовно него обилују насиљем и вулгарношћу те тако видно нарушавају и загађују етички „простор“ младих!

Зашто је тако? Па вјероватно не зато што то неко жели, барем се надајмо, већ због недостатка других образовно – етички погодних програма који би дјецу привукли правим вриједностима! У ствари тих програма на тржишту има али су обично скупи у поређењу са наведеном поплавом безвриједних игара. Можда је некакав, нама неразумљив, проблем што су такви програми из окружења те немају алтернативу код нас, иако се у добром дијелу програмски поклапају са нашим наставним плановима и програмима!Уосталом као и сву стручно – педагошку литературу образовни радник и образовне установе треба селективно да користе усаглашавајући их са својим потребама и циљевима!

Узмимо да су разлике у настави историје (иако их ту нема), матерњег језика и слично видније па је и одговарајући софтвер непримјеренији, али то засигурно није случај код програма природне групе предмета: математике, физике, биологије, хемије… Наравно да ту може доћи до престижа, условно речено, између двију варијанти писма и говора. Али зар је то битно када је сасвим разумно користити садржаје на енглеском или ком другом научно признатом језику, нарочито на овим просторима гдје су и писмо и говор вијековима измјешани!?

У овом чланку намјеравам представити, по мени веома квалитетне програме софтверске куће KVARK MEDIA из Београда, које користим као олакшицу себи а освјежење мојим ђацима ево већ пуних седам година!

За то вријеме су многи моји ученици набавили исте програме које су прихватили са великим одобравањем, налазећи у њима поред већ наведене образовне улоге и замјену за дотада много кориштене непримјерене рачунарске  игре!

Програм за математику такозвани МАТИШ је урађен посебно за сваки разред од трећег (3.) до осмог (8.) наравно узевши у обзир да у Србији није на снази деветогодишње школовање то су „матиши“ од четвртог до деветог разреда.

У сваком разреду понаособ је строго праћен план и програм тако да је свака јединка обрађена текстом, сликом, звучним записом предавача, анимацијом (ако је потребно), вјежбама и тестом за провјеру стеченог знања!

Уз то сваки ЦД садржи неколико образовних игара које развијају математичку логику. Поред тога ту је забавно образовни квиз ИМАШ ЛИ КЕФАЛО у којем за успјешно ријешавање до десетог нивоа можете од КВАРК МЕДИЕ добити наградни ЦД!

Програм за физику је нешто друкчије уређен тако да је тежиште нa ЛАБОРАТОРИЈСКИМ ВЈЕЖБАМА које су пропраћене свеобухватним интерактивним тестовима знања издјељеним по наставним темама.

Затим, ту је и програм ФИЗИЧАРИ НА КАРТАМА који омогућава, кроз занимљиву игру, упознавање са ликовима и заслугама најпознатијих физичара везаних за област физике која се обрађује у одговарајућем разреду. Наравно и овдје су рареди од шестог (6.) до осмог (8.) који одговарају нашим седми (7.) до девети (9.)!

Ту је и СИ круг у коме имате могућност утврђивања знања о мјерењу и упоређивању физичких величина и јединица!

Осим тога у сваком од ЦД –а Физике имате и ПЕРИОДНИ СИСТЕМ ЕЛЕМЕНАТА помоћу кога можете брзо и једноставно доћи до сазнања о сваком елементу. Наравно опет уз могућност самотестирања!

Овде је можда потребно нагласити да су наведени програми првенствено припремљени за ученике и да ту показују најбољи учинак, али су и веома практична и корисна грађа за припремање наставника нудећи једноставност и практичност у прилазу наставним јединкама!Допуштам да неко можда мисли и друкчије али то није разлог да својим ученицима ускрати алтернативу у кориштењу рачунара а тиме поспјеши њихово занимање за баук – математику.

Тиме, наравно, постижемо и лакше, наравно са мање грча и страха, усвајање тешких и апстрактних садржаја математике! Јер основна школа није то само именом него и функцијом и сврхом да припреми и подстакне ученике да усвајају знања која тек у средњој школи и на факултету треба темељније разматрати. А до тада не одбијајмо их крутим и досадним методама него покушајмо и мало друкчије па и то послије извјесног времена промијенимо и занимање за предмет је обезбијеђено!

Наравно да би најбоље ријешење било да се наша школа опреми са одговарајућим образовним програмима, тако да се не дешава да ђаци на часовима информатике, играју разне загађујуће игрице!

Јер употреба корисничких (апликативних) програма је у програму наставе информатике, зар не?!

 

Slične vesti