4.7 C
Belgrade
27/11/2022
promocije region Srbija

Дeсет промоција књиге Радована Влаховића Ненајављено као смрт (Facebook белешке I)

1.  Народна  библиотека – Нови Бечеј 17. 03. 2011. 19 часова

2.  Галерија ЦФФКС, Београд (Пожешка 124а)  24. 03. 2011. 20 часова

3.  Културно-просветна заједница Сечањ 25. 03. 2011. 19 часова

4.  Народна библиотека – Бечеј 28. 03. 2011. 19 часова

5.  Народна библиотека «Бранислав Нушић» Нови Кнежевац 04. 04. 2011. 19 часова

6.  Народна библиотека «Јован Поповић» Башаид 05. 04. 2011. 19 часова

7.  Народна библиотека «Јован Поповић» Кикинда 07. 04. 2011. 19 часова

8.  Културно образовни центар, Чока 14. 04. 2011. 19 часова

9.  Народна библиотека «Јован Поповић» Мокрин 19. 04. 2011. 19 часова

10. Градска народна библиотека Зрењанин 21. 04. 2011. 19 часова

Учесници програма: Радован Влаховић, књижевник, Сенка Влаховић, визуелни уметник.

Укратко о књизи «Ненајављено као смрт»

Књига Радована Влаховића Ненајављено као смрт припада једном сасвим новом књижевном жанру који се одомаћио и код нас када су рачунари ушли у списатељске радионице и када је интернет постао део јутарњег ритуала, као туширање, или бријање. Интернет програм facebook заменио је поштара који вам сваког јутра доноси писма на којима препознајете рукописе драгих пријатеља. Facebook је отворио и прозоре и врата списатељских радионица и оно што су писци и песници некад радили усамљени, далеко од очију јавности, сада раде на очиглед свих. Додуше не сви: само ретки, најхрабрији. И тако имамо прилике да читамо песме, прозу, критике, дневничке записе који су, колико малочас откуцани на некој личној тастатури.

Ненајављено као смрт – добар наслов за оно што имаш намере да напишеш ујутру, гледајући у празан екран рачунара. Те реченице које ћеш укуцати у рубрику белешке на фејсбуку и долазе изненада, ненајављене као што смрт или љубав долази.

Извод из рецензије

Братислав Р. Милановић

У интроспективној зароњености Влаховић тражи кључне тачке, тј. ослонце јединке коју можемо дефинисати формулом: читање плус писање једнако је живљење. За њега доживљено није и проживљено ако није „прошло кроз оловку“. Сам аутор каже: „Сумња је почетак литературе, а литература је ојезикословљено и материјализовано промишљање живота.“ За Влаховића је чин писања сумња у овоземаљско и врста магијског обреда у коме сновидећи стварност и материјализујући снове, тражи обремењену реч, да би изродила ону праву реч која је суштина, иако зна у кога је та реч. У писца није и то је његова уклетост, да је до у бесконачност тражи и порађа, да јој се изнова и изнова приближава, али је никада не досегне. Није то само уклетост. То је и драж и привилегија оних, за које Влаховић каже: „Живети значи свакодневно проширивати границе слободе. А стварати значи радовати се.“ У тај магиски чин буђења и проширивања граница слободе аутор креће кад је јутро кишом опрано, јер је и сам „опран“ од свакодневице, креће у потрагу за сопственом суштином, кроз коју се преламају и судови о другима. То не бива без катарзичног, хришћанског преиспитивања пређених путева и суочавања са собом у свим нијансама, зарад трасирања нових стаза.

Извод из рецензије

Драган Поп Драган

Пратећи програми промоције књиге:

1. Видео пројекције фотографија (са музичком подлогом) аутора:

– Љубомир Којић, мајстор фотографије и вишестуко награђивани фотограф у свету (пројекција фотографија и промоција монографије «Фотографије» истог аутора, у издању БКЦ-а, која је 2009. године на сајму књига у Београду добила награду за најбољу монографију од жирија УЛУПУДС-а, у конкуренцији од 850 издавача),

– Драган Белић, фотограф, добитник више награде за фотографију и аутор фотографија у књизи «Ненајављено као смрт» Радована Влаховића

– Сенка Влаховић, визуелни уметник, (пројекција фотографија дипломске изложбе «Анима»).

2. Промоција прве електронске књиге:

– «Европски фејсбук песнички фестивал (зборник радова)», прва електронска књига у издању БКЦ-а и међу првим електронским књигама у Србији.

 

Slične vesti