12.6 C
Belgrade
25/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Драгу Кекановићу додељена књижевна награда „Григорије Божовић“

Grigorije-BozovicКултурни центар“Стари Колашин“  у Зубином Потоку ове године први пут додељује књижевну награду Григорије Божовић за најбољу приповетку писану  у духу Григоријеве приповедне прозе, објављену на српском језику у 2013. години.

На конкурс, који је објављен у дневном листу ,, Политика“  и на сајту Конкурси региона, јавили су се писци из земље и иностранства који објављују на српском језику. У конкуренцији од 43 приповетке у ужем избору су се нашле приповетка „Предзнаци“ Слободана Бошковића, приповетка „Кумић“ Драга Кекановића и приповетка “ Четрдесет и три године” Драгослава Михајловића.

Жири у саставу Милта Аћимовић Ивков, Драгиша Бојовић и Андријана Живановић је донео једногласну одлуку да је први добитник награде “ Григорије Божовић“ за најбољу приповетку писану у духу Григоријеве приповедне прозе, Драго Кекановић  за приповетку Кумић.

У образложењу жирија се каже да је :

„Активирајући снагу сећања и призивајући у њему архетипске слике и призоре изгубљеног завичаја, Драго Кекановић  у причи „Кумић“ дао драматичну и уверљиву представу скоријег рата у Хрватској и затирања у њему трагова српског присуства.

Покренута да оживи конкретан простор Западне Славоније и представи њене стамене и радишне људе између Папука и Крндије, а са њима и њихову историју, традицију и култиру, ова Кекановићева прича пред читаоца истовремено изводи и сав трагизам њихових живота и судбина обележених усудом реметилачке другости. Сведочећи о њиховој елементарној жељи за трајањем, као и о способности и моћи да усуд историје и егзистенције превазиђу вером у елементарну снагу непрекинутог ланца живота.

kekanovicПисана тако да у њој до изражаја дођу елементи алегорије, потом  језгровити описи, сугестивне слике и живописни дијалози, као и исповедни тон загрцнуте  меланхолије и сете, ова нас потресна прича укрштених временских планова суочава са нововременим трагичним расплетом историјског присуства Срба у Хрватској, али и са неумитношћу и коначношћу њихове изгнаничке судбине.

Тако су се у тематизовању животних изазова у поремећеним временима, у којима се у корену затире животна снага једног народа, сржно спојили судбоносни догађаји новије историје са индивидуализованим настојањем да се она са свом горчином доживљеног пораза, болно и отрежњујуће, преведе у уметничку причу“.

(Милета АЋИМОВИЋ ИВКОВ)

Награда која се састоји из новчаног дела,  диптиха у дуборезу са ликом Григорија Божовића, рад Александра Живановића,  и Повеље уручена је на свечаности у Културном центру у Зубином Потоку у среду 28.маја 2014. у 12:00.

 

Slične vesti