3.9 C
Belgrade
04/12/2022
rezultati konkursa Srbija

Драго Кекановић добитник награде “Душан Васиљев

veprovo-srceОвогодишњи добитник награде “Душан Васиљев”је Драго Кекановић за роман “Вепрово срце” (СКЗ, 2012), а једногласну одлуку јуче је саопштио жири у саставу Јован Зивлак, Драган Јовановић Данилов и Милош Латиновић.

Скупштина општине Кикинда додељује награду “Душан Васиљев”, са намером да афирмише савремену српску књижевност и да изрази поштовање према делу међуратног песника, прозног и драмског писца, Кикинђанина, Душана Васиљева (1900 – 1924).

Драго Кекановић(1947) је романсијер, приповедач, драмски писац, песник и сценариста. Живи у Загребу, где је студирао и радио као уредник неколико књижевних часописа и драматург .У књижевност је ушао 1965. са књигом песама, а потом је највише објављивао прозу. Писао је драме, сценарије и драматизације које су извођене на позоришним сценама Хрватске и приказиване на телевизији или адаптиране за филм. Приче су му превођене на пољски, енглески, немачки, руски, шпански. Награђиван је за књижевно стваралаштво у Хрватској и Србији.

Роман „Вепрово срце” је повест о распаду бивше државе у Хрватској деведесетих. Прича се приповеда у изгнанству, у Бечу, где се четворица пријатеља (инжењер, анестетичар, адвокат и грађевински предузимач) налазе поводом свадбе коју организује, такође, изгнаник. Кроз приповедни ток евоцира се меланхолична слика избрисаног завичаја, детињства и суочавања са распадом илузија, у тврдокорном настојању да се тај свет сачува и одбрани од заборава.

Причу наставља Ранко Мусулин, адвокат и страствени ловац. Он прича о лову на великог вепра, излажући повест о одласку из Славоније, како каже писац, заувек изгубљене. Приповедач је свестан да зло не може непосредно да се евоцира и да је могуће његову силину сместити у размере приче, отуда он посеже за повешћу о лову. Писац је употребио метофору лова да би говорио о деструктивној снази распада земље. Рат све мења, разара прошлост и замагљује будућност, наводи се у образложењу

Оно на чему Кекановић инсистира је распад стварности.Кекановићев приповедачки глас у пуном интензитету је достигао евокацију бола, размере несреће која искорењује људске животе из тла на којем су постојали, рефлектујући личне историје и личне заблуде, митове о срећи и самоћи као слици очишћења и  друштвеној смрти, закључио је жири. Награда “Душан Васиљев” додељује се за најбољу књигу у жанровима уметничке прозе и поезије, есеја, књижевне науке и критике издате на српском језику. Добитнику припада новчани износ у динарској противвредности од 2500 евра, као и диплома

Свечано уручење је 21. маја у Народној библиотеци “Јован Поповић” у Кикинди.

Slične vesti