21 C
Belgrade
08/06/2023
rezultati konkursa Srbija

Додељена награда „Милица Стојадиновић Српкиња”

danica_vНаграда “Милица Стојадиновић Српкиња” за 2013. годину додељена је Даници Вукићевић за збирку песама “Високи фабрички димњаци”. Одлуку је днео жири Одбора 37. књижевних сусрета „Милици у походе”, у саставу др Зоран Ђерић (председник), др Драгана Белеслијин, Фрања Петриновић, Александра Ђурић и Владимир Рис. После увида у 48 приспелих наслова, у ужи избор одабрао је књиге песама Данице Вукићевић, Лане Басташић, Снежане Радојевић, Јелене Радовановић и Весне Кораћ, а потом, једногласно, донео одлуку.

“У  поезији Данице Вукићевић препознаје се суптилан лирски субјекат који саопштава првенствено женско искуство, тако да се о њој говори и пише као о поезији разлике, поезији другог; то је поезија која трага за сопственим гласом, као и неким другим, унутрашњим гласовима и открива простор у себи и око себе, интиман, заштићен само у соби, а рањив када се нађе на улици, на градском тргу, међу другима. У сваком случају, Високи фабрички димњаци су се наметнули као најцеловитија и поетски супстанцијална песничка књига.”, наводи се у образложењу.

Награда ће добитници бити уручена на отварању 37. књижевних сусрета “Милици у походе”, 17. октобра, у Заводу за културу Војводине. Награда се састоји од рељефа у бронзи са ликом Милице Стојадиновић Српкиње, рад академског вајара Младена Маринкова, и новчаног износа.

И. Б.

Slične vesti