6.3 C
Belgrade
23/03/2023
region vesti

Додељена награда Веселину Марковићу

На свечаности коју је прексиноћ уприличила Фондација „Др Шпиро Матијевић“, Веселину Марковићу је уручена истоимена књижевна награда, за роман „Ми различити“,коју чини повеља и новчани износ од 10 хиљада евра у динарској противвредности. Марковић је четврти добитник признања чији је мецена Петар Матијевић, оснивач Месне индустрије „Матијевић“.
У образложењу за награду, које је насловио као „Утицај рачуна вероватноће на сабласну стварност“, председник жирија Иван Негришорац нагласио је да је Веселин Марковић уметник високе класе.

-Изграђујући једну узбудљиву наративну целину, са убедљивим ликовима и њиховим међусобним односима, са
подробним психолошким нијансирањем, на основу којих догађаји добијају колико чврсту мотивацију, толико и ликови изврсну карактеризацију, Марковић је начинио изузетно успело дело које читаоца просто може да понесе онако како то чине класична дела светске књижевности. Начин на који је све те разноликости аутор успешно сагласио и хармонизовао дозвољава нам, па нас и обавезује, да му признамо приповедачко мајсторство највишег реда, рекао је, између осталог, Негришорац.
Захваливши се на признању, Веселин Марковић је, објашњавајући сопствени уметнички поступак, рекао како га увек води идеја да књижевност мора да говори о универзалним људским и друштвеним проблемима. Темељ сваког књижевног дела је јасна и доследна прича. А човек може да побегне од свега, али од себе и сопствене смртности не може, закључио је лауреат.

Награду му је уручио Петар Матијевић, који је нагласио да је у ову награду уложио најмање, али је од ње добио највише. Признање које добијају врхунски књижевници помогло му је да преболи братовљеву смрт и да на најлепши начин чува успомену на њега.

Минутом ћутања одата је пошта Милану Трипковићу, који је са Петром Матијевићем осмислио начин да се повежу породична сећања и опште добро.
Свечаност је одржана на рођендан Шпире Матијевића (1943-1993), који је трагично настрадао у Тузли . Био је књижевник и професор универзитета, а његове стихове говорио је драмски уметник Миодраг Петровић. У уметничком програму наступио је и Зоран Крајишник, професор гитаре на Академији уметности.

(Р. Лотина, Дневник)

Slične vesti