-0.8 C
Belgrade
05/02/2023
promocije Srbija vesti

Додељена награда “АндраГавриловић” и представљен зборник “Црте и резе 5″

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКњижевнанаграда “Андра Гавриловић”, коју расписује и додељује Ресавска библиотека, свечано обележила јубилеј 5 година постојања.

У четвртак, 28.март у 19 и 30 часова у Центару за културу у Свилајнацу одржана је свечаност овим поводом. Пред препуном салом ауторе и присутне поздравила је директор Ресавске библиотеке мр Јелена Томић. Заменик председника Општине Свилајнац др Данијела Стојадиновић овом приликом примила је Благодарницу за подршку и помоћ да се награда додели и обратила се пригодним речима, а потом са директорком Библиотеке уручила награде.

Жири је радио у саставу Гојко Божовић, Мирко Демић и Оливера Мијаиловић.

Саопштење трочланог жирија прочитао је председник жирија Гојко Божовић, књижевни критичар, уредник и власник издавачке куће „Архипелаг“. Уручене су награде добитницима, а састоје се од Повеље „Андра Гавриловић“ и новчаног износа од 20.000 динара.

Микица Илић из Сремске Митровице освојио је награду „Андра Гавриловић“ за 2012. годину за приповетку „Мариам из Магдале“, а Драган Бабић за књижевну критку „Преки суд цивилизације“ која третира другу песничку збирку Новосађанина Бранислава Живановића „Црно светло“.

О значају књижевне награде и утисцима о конкурсу говорио је МиркоДемић, књижевник и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу. Потом се освртом на учешће Свилајнчана у претходних пет година скупу обратила Оливера Мијаиловић, библиотекар и уредник Зборника радова са конкурса.

Уследио део промоције на коме је представљен избор најуспешнијих радова са конкурса “Црте и резе 5”. У овогодишњем избору радова са књижевног конкурса објављено је 17 приповедака и 4 књижевне критике. Прозу заступљену у Зборнику читали су најпре првонаграђени аутори, али и гости књижевници Чедомир Љубичић из Београда и ДраганаРанђеловић из Деспотоваца, чије су приповетке објављене у овом петом јубиларном зборнику.

Свечаност је употпунио мр класичне хармонике Бобан Зечевић изводећи пригодне нумере на хармоници. Дружење је настављено уз разговоре на књижевне теме и пригодан коктел.

                                                          Оливера Мијаиловић

Slične vesti