21.5 C
Belgrade
09/06/2023
konkursi za mlade autore proza Srbija vizuelne umetnosti

ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ БАВАНИШТЕ 2012.

ОГРАНАК ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ У БАВАНИШТУ, КУД “АЦА ОБРАДОВИЋ“ и

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

26222 Баваниште, ул. “Ж. Зрењанина“ бр.3,

тел. 013/751-080, 065 5 751 080

E-mail: danicirilice@gmail.com, www.cirilica.org.rs

ПОЗИВАЈУ УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА И ДЕЦУ ПРЕДШКОЛСКОГ УЗРАСТА

ДА УЧЕСТВУЈУ НА

К  О  Н  К  У  Р  С  У

 

Д А Н И   Ћ И Р И Л И Ц Е  

Б А В А Н И Ш Т Е  2 0 1 2.

Организатор је за тему одабрао

 

п о ј а м

М   О   С   Т   О   В   И

     Конкурсом су обухваћени:

1. Литерарни рад (до једне куцане стране),

2. Илустрација,

3. Калиграфски текст (десет до тридесет речи),

4. Вез (величине џепне марамице),

5. Рељефни облик (до 2 дм3), као и

ИНИЦИЈАЛ СЛОВА Љ и

ИЗРАДУ ЛУТКЕ У НАРОДНОЈ НОШЊИ

Напомене:

– Калиграфски  рад,  вез  и  рељеф могу се украсити  иницијалима и илустрацијама у вези са појмом  МОСТОВИ

–  Иницијал се може израдити у свим техникама

–  Лутка, висине до 30 сантиметара, треба да буде  обучена у ношњу из родног краја аутора

–  Радови   израђени   од   непостојаних  материјала  неће  се оцењивати

–  Одрасле особе могу учествовати ван конкуренције

–  Радови се не враћају

Моле се учитељи,  вероучитељи,  наставници, професори и родитељи да помогну својим ученицима, као и да најбоље радове (са именима аутора на полеђини) доставе на адресу Огранка у Баваништу до 15. априла 2012.

Стручни жири прогласиће три најбоља рада за сваки узраст, чији аутори ће добити дипломе и награде. Награде и захвалнице добиће и најуспешнији учесници ван конкуренције.

Организатор ће наградити и најуспешнијег наставника и прогласити најуспешнију школу.

ПРИКАЗ ДАНА ЋИРИЛИЦЕ 2011.

Дани ћирилице покренути су у Баваништу пре десет година са жељом да допринесу очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. 6

дином маја у Баваништу већ девет година.Окосницу манифестације чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши краснопис, калиграфски рад, вез и рељеф. Тема  конкурса  мењала се из године у годину: Вера, Нада и Љубав, Ћ, као ћирилица, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат и иницијали слова ћ и ж.

Године 2011. на тему Брат и иницијал слова Ж стигло је 5005 ученичких радова из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Румуније Мађарске, Француске, Норвешке, Енглеске, Јужне Африке, Аустралије, Русије.

Радове је оцењивао жири у саставу: др Миодраг Матицки, Јован Ћирилов и Љиљана М. Симић за литерарне, и др Сузана Полић Радовановић, мр Васа Доловачки и Владимир Скерлић, за ликовне радове.

Свечаној додели награда, која је одржана 14. маја у Баваништу,  присуствовали су, поред награђених ученика, њихових наставника и родитеља, и помоћник министра просвете, Драгутин Брчин, председник УО Вукове задужбине и председник Огранка у Баваништу, академик Видојко Јовић,  председник Вукове задужбине, др Миодраг Матицки, председник општине Ковин, Славко Бранковић, подпредседник Благоје Богдановић, песник Мошо Одаловић, чланови жирија:ланови жирија, Јован Ћирилов, др Сузана Полић-Радовановић и Љиљана М. Симић, и други уважени гости.

Да би присуствовали додели награда и срели се са својим вршњацима из Србије, највише се потрудило троје деце из града Иванова у Русији, које је, довела Татјана Малова, заступник Храма Светог Серафима Саровског. Деветогодишња Софија Љвова, је своју песму о сестрама Србији и Русији, отпевала приликом доделе награда у Баваништу, а потом и на представљању “Дана ћирлице“ у Руском дому у Београду, где је 19. маја постављена изложба награђених ликовних радова.

Најуспешнији учесници Конкурса из заграничја и дијаспоре, који због наставе и удаљености нису могли доћи у мају, посетили су Баваниште 15. августа. Са њима су били и њихови родитељи, браћа и сестре, као и две наставнице српског језика: Виолета Мариновић из Јоханесбурга и Милена Дорић из Париза.

Министарство просвете уврстило је “Дане ћирилице“ у Програм републичких смотри и сноси део трошкова. Манифестацију су финасијски помогли и Министарство   културе,   Покрајински   секретаријат  за

културу и Општина Ковин.

Најбољи литерарни радови објављени су у три зборника: 2008, 2010 и 2011. године. Први је штампан уз помоћ Министарства за дијаспору, други уз помоћ Министарства просвете, а трећи уз помоћ Министарства културе. Најлепши ликовни радови излагани су у Ужицу, Свилајнцу, Великој Моштаници, Смедереву, Панчеву, Ковину, Манастиру “Соко“, Станарима код Добоја, а најчешће у Београду: на Међународном сајму књига, у Храму Светог Саве, Руском дому у Београду, Народној библиотеци, МКЦ, Медицинској школи на Звездари, ОШ “Мика Антић“ у Жаркову…

Пратећи програми су: радионица калиграфије, веза и израде предмета на грнчарском точку, изложба радова студената Академије СПЦ за живопис и консервацију, изложба најлепших дечјих радова приспелих на конкурс, упознавање са техником израде цртаног филма школе “Жисел“ из Омољице, игрокази ученика ОШ “Јован Стерија Поповић“ из Београда и ОШ “Бора Радић“ из Баваништа, као и округли сто на тему “Фолклор данас“.

До сада су у програму учество -вали фолклорни ансамбли из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Румуније и Швајцарске. Ове године у Баваништу су гостовали чланови КПД “Лазарица“ из Станара код Добоја.

КУД “Аца Обрадовић“, покретач “Дана ћирилице“, и ове године је свечано прославило своју крсну славу, Св. Ћирила и Методија. Резање славског колача обављено је у Манастиру Баваниште.

У суботу, 18. јуна 2011. године у Патријаршијској капели најуспешније учеснике конкурса и њихове домаћине, чланове КУД-а “Аца Обрадовић“ из Баваништа примио је и благословио преосвећни владика Атанасије Ракита, и том приликом нагласио значај очувања српског језика и писма, као одреднице српског националног бића.

Истога дана деца су била на пријему који су у њихову част приредили принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић.

Након посете Патријаршији деца су обишла Храм Светог Саве, где им је о Храму и Светосављу говорио протојереј – ставрофор Александар Д. Средојевић.

Награђеним и похваљеним учесницима Конкурса своје књиге поклонио је велику број издавача: “Мирослав“, “Народна књига“, Српска академија наука, Академија СПЦ за живопис и консервацију, “Стубови културе“, “Завод за уџбенике“ Београд, “Службени гласник“, Задужбина Илије М. Коларца, “Матица српска“  “Прометеј“ Нови Сад, Вукова задужбина, “Школска књига“ Нови Сад, “Српска књижевна задруга“, “Српска кућа“, “Лагуна“, “Креативни центар“, Задужбинско друштво “Први српски устанак“ Орашац, “Драганић“, “Паидеиа“, “Ризница лепих речи“, “Одисеја“, Компанија “Новости“, “Пешић и синови“, “Порта Либрис“, “Змај“ Нови Сад,

  Милица Живковић, Драгана Трајковић и Зорица Доловачки разврстале су прикупљене књига и направиле поклон-пакете намењен најуспешнијим учесницима.

Неша Мићовић је обезбедио бесплатан домен и бежични интернет, а Душица Богданов најквалитетније фотографије. Татјана Јанковић обавила је лекторски, а Оливера Шура дактилографски део посла  Славски колач и жито припремила је Јованка Секулић, колаче су поклониле чланице Актива жена “Дуга“,  штрудлу с маком Љиља Грбовић. Света Секулић је пројектовао, а Машинска школа из Панчева израдила је алате за сувенире.

Домаћини за ручком били су чланови КУД-а “Аца Обрадовић“, њихови родитељи и ученици угоститељског одсека Средње стручне школе “Васа Пелагић“ из Ковина.

До Манастира Баваниште учеснике манифестације и остале госте возили су својим фијакерима Ивица Дериментић, Жива Глишић, Ива Станков, Јова Илић и Саша Богићев. Ред су обезбеђивали припадници Полицијске станице Ковин, а за уредност села бринула је МЗ Баваниште.

Учеснике манифестације је из Београда бесплатно довезао “Југопревоз“ Ковин.

И ове године је манифестацију медијски покривао РТС – “Жикина шареница“. Манифестацију су медијски пратили и: Други програм Радио Београда, “Српски глас“ и “Српске новости“ из Аустралије, “Просветни преглед“, “Православље“, “Ковин Експрес“,  “Светосавско звонце“, и “Задужбина“.

Помоћ у новцу пружили су: Општина Ковин, Министарство културе, Министарство просвете и Покрајински секретаријат за културу.

Захваљујемо свима који су на било који начин помогли, а посебно учитељима, вероучитељима, наставницима и професорима, без чије помоћи одржавање овакве манифестације не би било могуће.

Организатори  “Дана ћирилице“  су КУД “Аца Обрадовић“ и Огранак Вукове задужбине у Баваништу, у сарадњи са Министарством просвете, ОШ “Бора Радић“,

Црквеном општином, Активом жена и другим људима добре воље.

 

Slične vesti

1 comment

Dragana 16/04/2012 at 22:51

Zašto je ovako kasno objavljen tekst konkursa?

Comments are closed.