-0.8 C
Belgrade
05/02/2023
rezultati konkursa Srbija

Давиду Албахарију награда „Милован Видаковић”

david-albahariПод геслом “Заузми позу – читај прозу”, 17.априла почиње 7. међународни фестивал прозе Прозефест, који ће у Новом Саду окупити осам еминентних књижевика из Србије, Канаде, БиХ, Француске, Пољске и Турске, а трајаће до 19. априла.

На конференцији за новинаре, организатори и домаћини из Културног центра Новог Сада саопштили су да је Давид Албахари овогодишњи добитник фестивалске награде “Милован Видаковић”, а признање ће му бити уручено на свечаном отварању.

О предстојећем књижевном фестивалу говорили су извршни продуцент Недељко Мамула, председник организационог одбора Ненад Шапоња и књижевни преводилац Бојана Ковачевић Петровић. Они су истакли да ће фестивалска концепција остати непромењена, а то значи да ће се писци током дана дружити са ученцима три новосадске и једном сремскокарловачком гимназијом, а увече ће наступати у КЦ НС.

У образложењу жирија за награду “Милован Видаковић” истиче се да је име Давида Албахарија синоним за уметност приповедања. Још од прве књиге коју му је издала Матица српска, па до данас, његова проза је задржала висок уметнички ниво. Албахари као лауреат наставља значајан низ претходних добитника, међу којима су Алберто Мангел, Ђерђ Конрад, Клаудио Магрис, Давид Гросман и Слободан Тишма.

Јуче је представљен роман “Амбасадорова кћи” учеснице Прозефеста Сое Валдес, који је на српски превела Бојана Ковачевић Петровић, а објављен је ових дана у едицији Прозефест КЦ НС. Валдесова је Кубанка која је емигрирала у Француску, а сматрају је једном од најзначајнијих ауторки хиспанске Америке. Њена проза је прожета еротиком и иронијом,а како сама каже- еронијом.
Домаћини поручују да је улаз слободан на све књижевне програме предстојећег Прозефеста. Р. Л.

Заузми позу – читај прозу

Гесло овогодишњег Прозефеста “Заузми позу-читај прозу” осмислила је дизајнерка Ксенија Чобановић. Да није реч само о вербалној доскочици, може се видети у излогу Туристичке организације Новог Сада, у коме је постављена фотеља направљена од књига. А у фотељи, удобно заваљена,  седи волонтерка и чита. Организатори и домаћини најавили су да свако ко жели, може да се слика у овој фотељи до краја 7. међународног фестивала прозе.

Slične vesti