1.1 C
Belgrade
08/02/2023
rezultati konkursa Srbija

Бошко Томашевић овогодишњи добитник песничке Награде Ђура Јакшић

tomasevicСАОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА О ДОБИТНИКУ НАГРАДЕ ЂУРА ЈАКШИЋ

Двадесет девети пут седодељује награда „Ђура Јакшић, за најбољу песничку књигу на српском језику објављену у току претходне године“. Награда се додељује у организацији Народне библиотеке Ђура Јакшић из Српске Црње и биће уручена у оквиру 53. дана Ђуре Јакшића – Липарских вечери, који ће се одржати ове године од 6.до10. јуна у Српској Црњи. Добитнику припада новчани износ и диплома.

Награда носи име једног од најзначајнијег песника српског романтизма, њеном угледу доприносе такође и награђена дела савремених песника којима је претходних година припало ово признање од Љубомира Симовића, Рајка Петрова Нога, Војислава Деспотова, Новице Тадића, Радмиле Лазић, Милана Ненадића до Душка Новаковића и Матије Бећковића…

На четвртојседници, одржаној 28. маја 2014. године,жири је (у саставу: Милан Мицић, Милош Латиновић и Јован Зивлак – председник), након разматрања ужег избора (разматране су књиге шест аутораЗоран Богнар: Инсомнија, беле ноћи; Бошко Томашевић, Нови плодови похода, одустајања;

Ана Ристовић, Метеорски отпад: Бојана Стојановић Пантовић, Лекције о смрти; Звонко Карановић, Кавези, и Стеван Тонтић, Свакодневни смак света.) донео једногласну одлуку да награду Ђура Јакшић додели

Бошку Томашевићу, за књигу песма Нови плодови похода, одустајања

(објављену у оквиру другог тома Изабрана поезија, Мисао, Нови Сад, 2013)

Бошко Томашевић (1947, Бечеј), доцент универзитета. Држао је предавања из књижевне теорије, поетике, херменеутике и књижевне епистемологије на универзитетима у Фрајбургу, Гетингену, Нансију, Инсбруку, Бечу и Берлину. Члан је Европске Академије наука, уметности и књижевности (Париз), француског и аустријског ПЕНа, као и Француског друштва писаца (Париз), те Аустријског савеза писаца (Беч).
Бошко Томашевић се бави књижевном науком, есејистиком, пише прозу и поезију. Његови књижевнотеоријски радови окренутисуе проблемима књижевне теорије, разлозима постојања књижевне теорије, вредновању њених циљева и резултата. Објавио је око двадесет књижевнотеоријских књига.

Томашевић је једнако афирмисан и као песник. Тај део његовог стваралачког опуса броји готово тридесет књига, на српском и немачком језику. Изашала су му два дома изабране поезије на српском језику. Оно што говори о вредности Томашевићевог песништва јесте да оно сједињава искуство мишљења са сфером песничког стварања.За разлику од прве фазе песниковања, где доминирају култура и мишљење као предмет искушавања, која обухвата период од седамдесетих до краја деведесетих, песме новијег периода носе трагове искуства, посебно збирка коју је жири одлучио да награди. Наспрам ранијих песама заснованих на једној врсти коментара, овде је песник окренут тамним рефлексијама о животу, укључујући властиту животну повест као предмет поетских опсервација. Томашевић је највероватније један од најпромишљенијих и напосвећенијих песника наше новије књижевности. Исписавши преко две хиљаде страница оданости језику и његовим моћима да на посебан начин сведочи и саучествује са светом живота, овај аутор је у предметној збирци посвећен болу постојања, или како каже опоравку од рођењ,а под плаштевима надолазећег догађаја смрти који сенчи сваки његов стих и сваки удах. Поезија тако постаје искуство сећања на будућност, на нешто што још није а отеловљује се као материјализовани удар у гестовима бола и резигнације. Ова збирка је и једна врста биографије, личног летописа где се историја разлаже и ишчезава као насилна концептуализација уступајући место судбини, постојању. Исписана најчешће у првом лицу, без доминације реторике, метафора и опкорачења, ова књига промишља живот као властитост, живот који најбоље познаје и најдубље живи, укрштајући се са телом песника, са морфологијом хладног времена, са призорима друштвености и његових облика и знања, стваљајући пред нас реч као врелу отопину која се бљеска у тами. Томашевић је особен и издвојен песник у контексту наше културе, песник знања и песник резигнирајућег порицања, песник дистанце и хладноће, али и дубинске потресености која нам доноси моћ поетског претварања живота у отисак с којим се можемо учити ведрини опажања и опраштању од моћи говора.

Жири ће уручити награду 6. јуна 2014. године у Српској Црњи.

Жири награде Ђура Јакшић у саставу:

Милан Мицић,

Милош Латиновић,

Јован Зивлак, председник

Slične vesti

1 comment

Goran 03/06/2014 at 13:05

Cestitke nagradjenom, ali se i ovde postavlja pitanje da li je ziri nagradio zbirku pesama (kako je stajalo u raspisanom konkursu) ili celokupno delo autora. Sudeci po paznji koja se poklanja bogatoj biografiji dobitnika ove nagrade i broju njegovih ranije objavljenih knjiga, stice se utisak da je ovo ipak nagrada za zivotno delo, sto automatski diskvalifikuje nesto mladje ucesnike konkursa.

Comments are closed.