21.5 C
Belgrade
09/06/2023
Bosna i Hercegovina region vesti

Берислав Благојевић отвара Сајам књиге

sajam blБањалука – Књижевник Берислав Благојевић бесједом ће отворити „Гласов“ 18. међународни сајам књиге, школског прибора и канцеларијске опреме 17. септембра у 17.30 часова у спортској дворани „Борик“.

Овогодишња велика смотра писане ријечи, када ће Бањалука одисати мирисом књиге, биће одржана до 23. септембра, а потврду да учествују на Сајму послало је више од 100 издавача.

Заљубљеници у писану ријеч имаће прилику да се упознају са новим издањима издавача из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Бјелорусије и других земаља. Мото овогодишњег сајма је „Књига на дар“.

– Биће то још једна прилика за промоцију нових наслова књига као и за подсјећање на славне писце и њихова дјела који повезују нити садашњег тренутка са искуствима прошлости – рекла је руководилац „Гласовог“ Сајма књиге Петра Ивић.

Ивићева је подсјетила да је Сајам књиге манифестација креативног стваралаштва, која окупља људе из области књижевности, издаваштва и медија.

– Ова манифестација представља шестодневну „књижару“ са понудом од више хиљада наслова, а препознатљива је по пратећим манифестацијама, промоцијама нових наслова објављеним између два сајма – истакла је Ивићева и додала да се надају великој посјети читалаца као и прошле године.

Један од учесника Сајма као и сваке године је Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево који ће се представити са 15 нових наслова, а акценат ће ставити на побједнички роман конкурса „Златна сова“, дјело „Обала“ Живојина Ивковића.

– Представићемо и другопласирани и трећепласирани роман овог конкурса, „Црно пиле које бјежи“ Ивана Златковића и „Повратак Ж-а“ (антиутопија) Петра Пјешевца. Надамо се да ће ови романи привући велику пажњу – рекао је портпарол Завода Дејан Керлета.

Најавио је да ће из области књижевне теорије и критике представити „Лексикон: српски писци у БиХ“, „Читање као преиспитивање“ и „Неовлашћени тумач“, као и три дјела стручне литературе.

– У области документаристике посјетиоци ће имати прилику да прочитају „Социјалне реформе“, „Писма са Накла“ и „Националне и идеолошке конфликте“ – додаје Керлета.

И ове године биће додијељене сајамске награде, „Моштаница“ за издавачки подухват године, „Липље“ за савремену књижевност, „Гомионица“ за књигу за дјецу и „Ступље“ за његовање српске традиције и православне духовности. Такође, биће додијељене награде „Гутемберг“ за графички најбоље произведену књигу.

Књиге за најмлађе

Своја издања на Сајму представиће и „Креативни центар“ из Београда.

– На Сајам доносимо све што можемо да донесемо из цјелокупне продукције. Наш уџбенички сектор за провјеру знања и вјежбање најмлађих доста се користи у Републици Српској, па ћемо и ове године ставити акценат на то – рекао је менаџер продаје у „Креативном центру“ Александар Рисовић и додаје да су за Сајам припремили 30-40 нових наслова.

 

Slične vesti