5.7 C
Belgrade
09/12/2022
rezultati konkursa Srbija

Александру Гаталици награда „Дејан Медаковић“

aleksandar gatalicaКњижевник Александар Гаталица добитник је награде „Дејан Медаковић“ за 2013. годину, за књигу есеја „Писац не станује овде“, у издању Књижевне општине Вршац, саопштила је данас издавачка кућа „Прометеј“.

Једногласну одлуку о лауреату донео је жири у саставу: Драшко Ређеп (председник), Јован Ћирилов и Радован Поповић, на седници одржаној 9. октобра у Свечаној сали Дома Вукове задужбине.

У образложењу жирија истакнуто је „да је Александар Гаталица аутор изузетне проницљивости који је у овој књизи промишљао позицију писца у данашњем времену, али са нужним и драгоценим асоцијацијама на давне дане књижевности“.

„Његове процене су сугестивне и богато аргументоване, а у многобројним фрагментима могу да се сагледају и као особен водич кроз богате и надасве судбоносне тренутке историјског, али и неисторијског времена“, оценио је жири.

Актуелан без премца, Гаталица је написао драматичну књигу о писцу као бескућнику, починиоцу греха, уклетом бићу, двојништву самом, мистификатору, ходочаснику и великом шетачу, стоји у образложењу.

Издавачка кућа „Прометеј“ је у знак трајног сећања и високе мере поштовања према Дејану Медаковићу (1922-2008), историчару уметности, мемоаристи, песнику, хроничару и прозаику, основала награду која се сваке године додељује за књигу или спис „посвећен нашем незабораву“.
Медаковић је био репрезентативни аутор куће „Прометеј“, а награда се додељује за „читаво језичко подручје српског језика у текућој години, од 1. октобра једне, до 1. октобра наредне године“.

Награда „Дејан Медаковић“ додељује се од 2009. године и састоји се од дипломе, дивот издања једне од Медаковићевих књига, као и златника са ликом аутора Ефемериса, јединствене саге о српском грађанству севера.

Досадашњи добитници тог признања су Момо Капор, Миодраг Б. Протић, Мирко Демић, Василије Крестић и Радивој Стоканов.
Награда се, по правилу, уручује у јануару на дан оснивања издавачке куће „Прометеј“.
(Танјуг)

Slične vesti